duminică, 25 martie 2012

Directionarea luminii

Iluminatul interior joaca poate cel mai important rol in arta decorarii unei locuinte. In functie de efectul dorit si dimensiunile camerei, iluminarea spatiului poate fi de mai multe feluri: lumina directionata, iluminatul ambiental, iluminatul de accent si iluminatul decorativ.

Astfel, iluminatul ambiental este sursa de lumina cu scop util, de baza in iluminarea unei incaperi. Sunt utilizate in cest sens lustrele sau becurile. Becurile pot fi de asemenea incandescente, fluorescente (cu eficacitate din punct de vedere al energiei) si becurile cu halogen ce utilizeaza lumina alba cu consum redus.

Pentru spatiile interioare deosebite se foloseste iluminatul de accent. Acesta foloseste produsele cu LED-uri unde consumul este mult mai redus in comparatie cu spoturile de halogen si au o durata mai lunga de viata.



Lumina directionata este lumina focalizata pe anumite obiecte. Baia are nevoie de lumina directionata cum este zona oglinzii. Lumina puternica accentueaza contrastele si scoate in evidenta zonele marcate de lumina-intunerec. Spoturile pot crea, de asemenea, o obscuritate aparte unei camere. 


Iluminatul decorativ poate lua forma jocurilor de lumini. O regula in aplicarea acestui iluminat este principiul echilibrului: impactul cu alte surse de iluminat sau frecventa utilizarii obiectului luminat.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu